San Pedro de Atacama

Via een 13urige vlucht van Madrid en Santiago komen we aan op het kleine vliegveld van Calama. In Santiago was het nog super stressen omdat onze bagage van het internationale vliegveld naar het nationale gedeelte wel nog eerst door de douane heen moest. Hele lange rijen en lang wachten op onze bagage maakte onze ruim genomen overstaptijd van 2 uur ineens heel erg krap!

Aangekomen in Calama vliegveld, er is verder niets, nemen we bij de bagagebanden direct een transfer naar San Pedro. Kaarsrechte wegen en mooie uitzichten. Fantastisch, maar wat een uitgestrektheid, er groeit werkelijk niets.

San Pedro is een leuk authentiek hippie achtig dorpje met kleine huisjes en leuke maar dure restaurants. We lopen direct het dorp in om een aantal tours te boeken bij een locaal reisburootje Desert Travel. Grappig overal hebben ze hier wifi, echt ideaal. We willen de tour naar de Salar, de zoutvlakte, vallei van de maan en de El Tatio geisers. We lopen nog het dorp door, wel redelijk cultuurschock eigenlijk. Overal wilde honden, sommige delen zijn echt super armoedig, bijna niemand spreekt hier engels en op het terras krijgen we ipv capuccino een melk met theewater en oploskoffie.

We gaan naar de zoutvlakte, het national park los flamingos. Echt geweldig. Het busje pikt alle touristen bij het hotel op. Net buiten het dorp is een gewone weg met asfalt, allemaal goed geregeld. Net voor het park betalen we entreegeld. 6500 pesos per persoon vandaag voor een drietal parken. Het regent in dit gedeelte van het land zo’n 35mm per jaar. De droogte is goed te zien. Erg mooi al die flamingo’s met op de achtergrond het vulkanisch landschap. Wauw!

Na de Salar rijden we door naar 4250meter hoogte. Prachtige mooie helder blauwe zoetwater meren met de op de achtergrond de witte besneeuwde toppen van vulkanen.! Bij het meer Miñique zien we lama’s lopen en komen we ook echt heel erg dichtbij. De andere de Miscanti, hieronder in beeld, is beschermd. We merken wel dat we op hele grote hoogte zitten want er worden mensen in de bus ook misselijk en duizelig. Ai, dat betekent wat voor morgen want dan willen we naar de El Tatio Geisers op 4400meter.

Als we terugkomen in San Pedro nemen we nog een “lichte maaltijd” in het restaurant voor de trip van morgen.


Reageren: