Luxor

Machtig. De twee tempels van Karnak en Luxor maken grote indruk. Karnak is oeroud;er werd hier meer dan twintig eeuwen aan gebouwd. Een aantal poorten geeft toegang tot het terrein.

De reusachtige muur die er omheen staat geeft meteen hoe ontzaglijk groot dit is. Omdat het complex jaren bedolven is geweest is er nog redelijk veel bewaard gebleven.
Bij binnenkomst zien we eerst de Kolos van Ramses, een enorm groot beeld. Indrukwekkend.

We lopen een tijdje met een gids mee en bekijken daarna zelf het complex. Verderop staan enorm veel zuilen, meer dan 130.

De middelste zuilen zijn de grootste en hebben een omtrek van 11 meter; de ‘kleinere’ van 9 meter. Farao Seti I begonnen met de bouw van de zuilenzalen, Ramses de tweede heeft het afgemaakt. Ook is er een Sfinxen allee, een heilig meer en diverse tempels. Vooral de hierogliefen op de zuilen en muren zijn erg mooi om te zien.

In Luxor zelf vind je de Luxor tempel, die werd gebouwd door Amenhotep. Voor de tempel staat een grote pyloon (de tweede staat in Parijs op Place de la Concorde) en via een sfinxen laan kun je de tempel binnentreden.

Na een lunch in een restaurant aan de Nijl varen we naar de overkant, Thebe.


Reageren: