Dublin

Ja, het is geen mooie foto, maar het is wel de enige foto van Dublin met blauwe lucht.

Eind juli zijn we een lang weekend in Dublin en omgeving geweest. Dublin is een stad die je prima in een weekend kunt bekijken. Er genoeg interessante culturele hoogtepunten, je kunt er shoppen, lekker eten en natuurlijk vooral genieten van een lekker biertje in de pub.

Een van de highlights is het Trinity College . Het is zeer populair, dat blijkt. Het universiteitsgebouw bezit de books of Kells, uit het jaar 800 na christus. En een immens grote bibliotheek van voornamelijk boeken van rond 1800. Echt prachtig om te zien (helaas mag je hier geen foto’s nemen).

We bezoeken ook de Killmainham gevangenis. Van zeer grote historische waarde voor Ierland. Bij de ‘uprising’ van 1916 zijn hier een aantal leiders geëxecuteerd. Hieruit volgde de Ierse onafhankelijkheid. De tour was zeer interessant. De gids was alleen erg serieus en (str)eng, maar daar konden wij wel weer om lachen.

no images were found

Aan het eind van de dag ploffen we neer in het toeristische Temple Bar, het drinkdistrict van de stad. De orginele Temple Bar Bar slaan we over, maar er zijn genoeg andere pubs in de buurt. We proeven alles wat de Bar van tap heeft. Van de biertjes smaakt de Kilkenny het beste.

De volgende dag nemen we de tourbus naar de Guinness evenementenfabriek. Hoewel het zeer toeristisch is, is de Dublin tourist bus wel heel makkelijk. Voor een prijs kun je 3 dagen lang op iedere bus springen die je tegenkomt. De tourist bus rijdt een vast rondje langs alle hoogtepunten van de stad.
De entree van de Guinnes brouwerij is achterlijk duur, maar liefst 15 euro’s voor een uitzicht met een biertje. Maar je moet er geweest zijn. Het wordt wel leuk getapt met echte Ierse klavertjes en de multimedia tentoonstelling over hoe het bier gemaakt wordt en over de geschiedenis van de brouwerij is indrukwekkend. Na drie slokken begint het guinness nog te smaken ook….

In Dublin zijn er verder nog een paar interessante musea, kun je de Jameson whisky stokerij bezoeken en shoppen op Graftonstreet. In het noorden vind je het Phoenix park, waar ook het huis van de presidente van Ierland te bezoeken is. Wij vonden de 2 belangrijkste kerken van de stad ook erg de moeite waard: Sint Patricks Cathedral en Christ Curch. Beide hebben prachtige mozaiken vloeren, kapellen en indrukwekkende kunst en altaar.

Eten doen we in Hugo’s, een franse brasserie met goed eten en heerlijke wijn in Merrion Row. Er tegenover zit Il segneto, een heerlijk italiaans restaurant. De italiaanse eigenaar weet het mooi te verwoorden als wij grappenmakend zeggen dat voor het weer uit Holland zijn gevlucht, ” Ah, In Ireland is it winter in July” . Dat klopt wel een beetje met 14 graden, wind en regen.


Reageren: