Chinese Muur – Huanghua

woensdag 5 september 2001 van Auteur
Reacties »

Vandaag vroeg op want om 08.00 uur zou ons busje klaar staan om ons naar de muur bij Huanghua te brengen. In de Loneyplanet stond een wandelroute over dit stuk van de muur, wat niet erg toeristisch lijkt te zijn. Het was twee uur rijden. We hadden eerst nog een verplichte stop bij een toeristtrap, maar we bedanken snel. We blijven in de taxi zitten en dan weet de taxi chauffeur niet meer wat te doen. Het lijkt wel verplicht, zo wanhopig kijkt ie. Na een kwartier rijden we verder en na de nodige flessen water ingeslagen te hebben bij The great wall shop (klein kraampje langs de weg) vertrokken we aan de wandeltocht.

Het eerste deel was steil omhoog klimmen over een vervallen stuk. Best spannend, maar erg gaaf. Bovenaan was een toren vanwaar we een mooi uitzicht hadden over een stuwmeer en de muur. Na ieder stuk muur was er een toren om even uit te rusten. Het was best veel klimmen en omdat het 30 graden was best pittig.

Sommige stukken van de muur waren erg goed behouden, andere vervallen en soms liep je over losliggende stenen. Het uitzicht was echt fantastisch en andere toeristen zijn we nauwelijks tegen gekomen. Onderweg zitten overal chinezen flesjes water en vuurwerk te verkopen. Wat je met dat laatste moet, geen idee. Na drie uurtjes lopen komen we bij het laatste steile stuk naar beneden, Gaping Jaw. Doodeng en gelukkig kunnen we ook met een klein paadje naar benenden. Halverwege staat een mannetje die geld vraagt om door z’n tuin te lopen. Een tuin is het niet echt, maar hij zit met zijn stoeltje op het bospad en is behoorlijk volhardend en we geven hem toch maar wat. Als we helemaal beneden zijn drinken we met z’n allen een grote bier, wat een waanzinnige tocht !

Terug in peking nemen we eerst een flinke douche en daarna gaan we in de leuke straat bij het hotel, Dhazalan, eten. Het eten is weer superlekker. Hierna nog even e-mail checken en een biertje drinken.


Peking – Summerpalace

donderdag 6 september 2001 van Auteur
Reacties »

Vandaag gaan we met z’n vieren naar het summerpalace in Peking. Dit is een enorm complex met tempels, pagodes en tuinen aan een groot meer. Je kunt er uren rondlopen. We beginnen bij een tuin met waterlelies, bruggetjes en tempeltjes. Daarna lopen we door naar een soort mini-Venetie. Aan het water zijn allemaal kleine winkeltjes.

Hier laten we bij een oude chinees onze toekomst voorspellen. Door het opgooien van briefjes komt er een boodschap voor de toekomst en die schildert de chinees op rijstpapier. Erg leuk. Hierna lopen we naar de grote pagode. Deze staat op een heuvel en vanaf daar heb je een mooi uitzicht op het meer met er achter de skyline van Peking. Langs het water lopen we terug en bezoeken als laatste het eiland met de beroemde brug. Op het meer varen echt chinese boten. Zo mooi. Met de taxi gaan we terug naar de stad om te gaan shoppen.

In Peking heb je talloze markten waar je bijzonder goedkoop merkkleding, sieraden en souvernirs kan kopen. We leren weer hoe afdingen ook weer werkt en voor een prikkie koop je van alles. Ons avondeten bestaat uit een hamburger bij de Mac (tja na al dat chinees wil je soms gewoon weer even friet!) en daarna gaan we richting hotel om de bagage op te halen voor de treinreis naar Qindao. We hebben schijnbaar goede kaartjes want we mogen wachten in de VIP-room. De trein blijkt inderdaad luxe, er staan zelfs slofjes klaar. Hier is de transib express maar pauper bij. Na enige discussie met een kolone duitsers die onze coupe hebben ingenomen gaan we snel aan de borrel, Sloffenborrel ! De nacht in de trein is verder relaxt met onze dekbedjes, airco en kannen thee.


Peking – Verboden stad

maandag 10 september 2001 van Auteur
Reacties »

Bij het ontbijt zijn we de enigen en we besluiten maar zelf de stad in te gaan. Vandaag staat de verboden stad op het programma. Na een foto bij het portret van Mao boven de ingang (doen alle chinezen ook) lopen we de stad in. We doen de audiotour, erg leuk want alles wordt haarfijn uitgelegd en daardoor krijg je echt een goed beeld van de stad. De verboden stad is in 14 jaar gebouwd, ongelooflijk als je al die tempelse met tierelantijnen ziet. Iedere tempel heeft een bepaalde functie, zoals het regelen van politieke zaken of als vrouwentempel. De keizer woonde in de zijvleugels van de stad met z’n 81 vrouwen. Hier staan nog steeds meubels. Aan het eind van de stad is een mooie tuin met pagodes, watervalletjes en mooie planten. Via de noordpoort hebben we stad verlaten en hebben de heuvel achter de verboden stad beklommen.

Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Bovenop de heuvel staat ook een mooie pagode. Vervolgens zijn we verder gelopen naar het Beitan park, waar de witte pagode staat. Een enorme pagode, ook op een heuvel. Helaas viel hij een beetje tegen, maar het park en het meer in het park waren erg mooi en een oase van rust in deze drukke stad. Hierna zijn we gaan lunchen in een echt chinees restaurantje.

De eigenaar vond het geweldig dat we er kwamen eten want ze spraken alleen chinees en ook de menukaart was alleen in het chinees. We hebben dumplings en soep gegeten, erg lekker. Met de taxi zijn we naar de Lama tempel ( Yonghegong) gegaan. Deze tempel is tibetaans en overal staan potten met wierook en lopen monniken rond. In de tempel werden we aangesproken door een meisje met een zielig verhaal,maar de kunst die ze verkocht was wel mooi. We hebben twee schilderingen met chinese karakters gekocht: de ene betekent liefde en de ander gezondheid en lang leven. Mooie boodschappen. ’s Avonds zijn we met de hele groep naar het uitgaansgedeelte van Peking gegaan waar alle expats gaan eten en borrelen. Het was hier erg gezellig met leuke terrassen, maar wel met expatprijzen. In het hotel hebben we geprobeerd een busje te regelen die ons de volgende dag naar de chinese muur van Huanghua kan brengen. Na wat heen en weer gebel is het gelukt.


Bejing – Sep 11

dinsdag 11 september 2001 van Auteur
Reacties »

Na een haastig ontbijt vertrekken we om 7.30 uur met een busje naar het vliegveld. We zien nog wat van Peking en het meest grappig is wel dat de tolpoorten op de snelweg gewoon mooie pagodes zijn. Onze vlucht blijkt wat vertraagd en dus hebben we ruim tijd om de laatste yuans uit te geven en een veel te duur kopje koffie te drinken. De vlucht naar huis gaat best snel. Als we thuiskomen horen we dat er in New York twee vliegtuigen in het WTC zijn gevlogen. Dat is schrikken. Ik ben blij dat we thuis zijn. De rest van de middag zitten we thuis voor de tv, raar thuiskomen is dit. Terwijl onze vakantie echt super was. We hebben zoveel gezien en veel gelachen met z’n allen. Het was zeker de moeite waard !


Hong Kong

zondag 28 december 2003 van Auteur
Reacties »
Op weg naar Nieuw Zeeland hebben we een stopover in Hong Kong. We nemen de taxi van af het gloednieuwe vliegveld naar de binnenstad. Overal hoge gebouwen, veel shopping centra’s, dubbeldekkers die links rijden en een gigantische drukte. In ons hotel crashen we even op onze kamer na deze lange vlucht en besluiten om in het begin van de middag de stad te bekijken.

Shanghai – Wie is de bezienswaardigheid hier?

dinsdag 23 december 2008 van Auteur
2 Reacties »

Echt een andere wereld. Dat blijkt al in de taxi waar de chauffeur halsbrekende toeren uithaalt en ondertussen lekker rochelt, spuugt en snuit. 

Ondanks de indrukwekkende skycrapers met neonreclame en moderne shoppingmalls is het echte China overal merkbaar. Kleine steegjes, waar potjes worden gekookt, de eenden aan een koordje hangen en ertussen de was droogt. De vele mensen die ons aanklampen om iets zinloos te verkopen (JW’s uitspraak van de dag is dan ook “Maybe later”). Mensen op de fiets, overal kleine winkeltjes en eetstalletjes en de nep starbucks, de nep nike winkel en de echte Mac Donalds (natuurlijk binnen 1 minuut gespot door Tijn: “He papa, ze hebben hier ook een frietmac!”). Het contrast is groot, maar hoort bij deze stad.

Het is koud en zonnig. De uitzichten vanaf 340 meter hoogte in de Jinmao tower in Pudong zijn waanzinnig en de tuinen van Yuyuan indrukwekkend. De souvenirsshops erom heen heel kitsch. The bund riverside met zijn grote statige gebouwen en oude stad (dajing Lu) zijn prachtig om te zien. 


En elke 5 minuten een paar zeer geïnteresseerde chinezen in ons. Nou, eigenlijk in die 2 blonde jochies die we meeslepen. Als we er geld voor hadden gevraagd waren we nu rijk geweest, zoveel foto’s zijn er van ons gemaakt. Bij een bushalte met 50 vrouwen zijn we er maar even voor gaan staan. Toen max ook nog zwaaide en iets wat op bye bye leek brabbelde was het gejuich in Peking te horen.

De mannetjes doen het trouwens geweldig. Tijn heeft heel ver gelopen, liep de hele dag liedjes te zingen en zag veel interessante dingen. Blijf het mooi vinden om de wereld door zijn ogen te volgen: hij ziet details die wij niet zien en past die nieuwe ervaringen naadloos in zijn eigen wereld in. De koi karpers bij een tempeltje zijn net Nemo en als je maar hard knijpt in de stokjes is het net een vorkje om mee te eten. Max zegt de hele tijd “wauw”, “fiets” en “auto”, maar is na een dagje nieuwe ervaringen ook weer heel blij met zijn vertrouwde knorretje knuffel.  


Jimao Tower (421meter)

dinsdag 23 december 2008 van Auteur
Reacties »

Vanaf de Jimao toren heb je een goed beeld van hoe groot de stad is en hoeveel wolkenkrabbers er staan. De toren is 421 meter. Even ter vergelijking dat is dus 4x de dom in utrecht.

Een megasnelle lift brengt je naar boven. Toen wij er waren net voor kerst was het niet druk. De dranghekken beneden doen echter anders vermoeden. Wellicht denken de chinezen gewoon groot. Als ik het uitzicht bekijk kan ik niet anders zeggen.

De dag besluiten we in het theehuis Huxingting. Het werd in 1784 gebouwd en staat nu in de grote bazaar. De zigzagbrug zorgt ervoor, dat kwade geesten worden tegengehouden. Een leuk authentiek stukje in deze wereldstad.China