Bako National Park Malaysia

zaterdag 16 april 2011 van Auteur
Reacties »

Gisteren aangekomen op Kuala Lumpur en direct een aansluitende vlucht naar Kuching gekregen zodat we onze vertraging in Amsterdam een beetje konden wegwerken. Kuching is een redelijk grote stad in Borneo, zo groot als Utrecht. Overal in de stad staan beelden van katten, kuching.

borneo bako national park

In Kuching maakten we kennis met onze reisleider Albert. Hij doet zowat heel zuid oost maleisie en woont al 10 jaar in KL, heeft een maleisische vriendin dus weet wel de goede adresjes. Aangekomen in het Margarita Hotel kwamen we erachter dat het hier verkiezingen zijn en ons hotel staat midden in het centrum dus er word druk gefilmd. Verkiezingen hier is een feest. Elk tentje heeft wel een paar vlaggen van de partijen ophangen. De toeristische beelden hangen helemaal onder en ook overal toeterende brommers met vlaggen. Het lijkt wel of maleisie gewonnen heeft met voetbal!

Smiddags maakte maakte we kennis met de Maleisische cultuur en leefgewoonten. Na de Chinese tempel Tua Pek Kong bezochten we lokale markten. Het is een mix van India met al haar kruiden, China met chinese wijkjes en Indonesie. Een en al fusion hier.

Een tropisch regenbuitje verraste ons aan het eind van de middag en dit zou niet de laatste zijn die we meemaakten. ’s avonds zijn we bij een lokale foodcourt gaan eten. Met zijn allen aan een ronde tafel. Erg lekker en gezellig en het werd nog laat tot vrijdagnacht 2.30uur. Woensdagochtend vertrokken van huis, meer dan een paar dagen wakker! Wel goed geslapen dus en dat ondanks dat het verkiezingsfeest nog steeds aan de gang, er kwamen nog veel toeterende mensen langs.

Vandaag zijn met boten naar het Bako Natuurreservaat gegaan, gelegen op een Schiereiland. Via een pad met glibberige boomwortels en keien lopen we door de Jungle van Borneo. Een inspannende bezigheid bij 95% luchtvochtigheid en zo’n 35°C. Veel water mee vandaag. Ben ook blij dat ik mijn bergschoenen meegenomen heb.

Met mijn oog gaat het vandaag beter. Gisteren zat ie toch goed dicht, vandaag kan ik er weer door kijken wat me goed van pas komt met al die wortels.

De route door de jungle is mooi. We zien de koningin van de jungle, neusaap en brutale makaken en nog een echte groene slang en van die mega grote mieren. In dit park kan je verder nog monitor lizards zien, baardapen, wandelende bladeren en neushoornvogels. Deze laatste gaan we nog wel zien de komende dagen.

Wat wel grappig is ze hebben hier ook een onkruid van vleesetende bekerplantjes. Je kent ze vast wel bij de intratuin 19.95. Hier groeien ze als onkruid in het wild, heb er een foto van gemaakt. Als je ze op de kop houd dan komt er een heel leger mieren en ontbindend spul uit!


Iban Headhunters

woensdag 20 april 2011 van Auteur
Reacties »


Vandaag mochten we een rugzak met wat kleding meenemen, want we zouden onze koffer 2 dagen niet zien. We begonnen met een bezoek aan het natuurreservaat Semenggoh, waar Orang Oetans opgevangen worden. En we hadden geluk; na 5 minuutjes wachten op de voederplaats verschenen de Orang Oetans. Iedereen schoot plaatjes en het was echt superdruk.
Er stonden wel meer dan 200 man te fotograferen in de jungle. De orang oetangs zijn echt schattige beesten. Wel een geluk dat we ze gezien hebben. Het is hier geen dierentuin en ze kunnen de beesten ook niet dwingen om te gaan eten op deze plek. Bijzonder. Ze leven alleen hier en in indonesie nog in het wild dus dit is een must see.

Hierna gingen we naar de headhunters oftewel de koppensnellers van Borneo.
De weg hier naar toe is al heel gaaf. We hebben onze koffers kleiner moeten maken om hier te komen. Met zijn 4-en achter elkaar in een supersmal bootje, uurtje varen op de rivier hier. Overal boomstammen in de weg omdat het net geregend heeft. Ging echt supersnel en met de zon door het oerwoud geeft dat een mooi serene rust. Echt bijzonder.

We slapen in een long house, huis op palen langs een riviertje midden in het oerwoud. Er is veel te zien hier en dat is leuk. Ze brouwen hier zelf gemaakte rijstwijn en whiskey. Beide zijn echte goeie bocht, toch maar niet gekocht 😉 Ze verbouwen hier zelf peper en Penang palmboom bitang noten voor de olie. Daarnaast hebben ze dragonfuit, en maken ze wierrook uit het hars uit de bomen. Ook tatoeren ze zich zelf met naalden van bepaalde bomen uit de jungle. Verder rubber en van het hout maken ze de boten natuurlijk en heb ook al gezien dat de medicijnman een bepaalde plant tot sausje kan malen dat als een pleister werkt als je bloed. Vanochtend hebben we geschoten met een blaaspijp en hebben we vallen gezet in de jungle.
Echt leuk om een nachtje te zitten.

Ze doen ook aan dansjes en dat was wel gezellig. Steeds als de chief oehaaaa riep gooide je weer een glaasje rijstwijn naar binnen. Dat brengt me op de bierstand: De groep heeft een tempo dat ik niet bij kan houden.

De afgelopen dagen was het elke nacht weer superlaat sommige half drie en half vijf en dan gewoon weer kwart voor zeven op. De uitspraak “zo zat als een maleier komt hier vandaan”. Wat dat betreft een goede cultuurshock!


Kuala Lumpur

maandag 2 mei 2011 van Auteur
Reacties »

15 jaar geleden was ik hier ook maar toen was ie nog niet af. Ongelooflijk dat deze toren alweer al zo lang niet meer de grootste is van de wereld. Maar hij blijft wel indrukwekkend…..

Twin Tower

We doen er bijna een hele dag over om van de Jungle in Borneo naar KL te komen. ’s avonds aangekomen eten we gezellig even sushi, heerlijk! Daarna hup naar de 33ste verdieping van het traders hotel waarbij we prachtig uitzicht hebben over de twintowers. Erg indrukwekkend en dat onder het genot van een drankje en goeie club muziek. Ook de wandeling door het park is mooi. Superwarm zo savonds laat.

Hierna komen we terecht in de Beach Club. Wat een tent is dit! ongelooflijk. Bij binnenkomst kijken 200 tippiwannetjes je aan of ze niet op je schoot mogen komen zitten. Nee van massages daar doen ze echt niet aan, hihi. Ze logeren bij oma en zijn hier maar voor een paar dagen.  Ik dans snel met de vrouwen van Fox. Wordt ik teminste niet in mijn ballen geknepen.

Het wordt weer erg laat, maar met een fototoestel in de hand is het lastig dansen. De groep is wel erg gezellig.

Bezoek aan de moskee

De volgende ochtend weer vroeg op met een stadstour door Kuala Lumpur. De petronas Towers hebben we alleen van buiten gezien, want om daar binnen te komen moet je al heel vroeg in de rij gaan staan. Kuala Lumpur is een moderne stad met moderne shoppingcentra. We bezoeken de grootste Moskee, het paleis en de indrukwekkende Batu Caves, de eeuwenoude hindoegrotten met vele prachtige heiligdommen.

In de moskee heeft iedereen een cape om. We lijken net een gospelkoortje. Ik vind dit fantastisch. En veel lol, maar ook een beetje cultuur meepakken. Het is net carnaval.

In de middag hadden we een paar uurtjes vrij. Tegenover ons hotel zit Berjaya Times Square, een kompleet pretpark en o.a. een achtbaan in het winkelcentrum. ’s Avonds hebben we gegeten in Menara Kuala Lumpur van meer dan 400 meter, met bovenin een ronddraaiend restaurant.

De foto’s waren ruk, maar wel een goed gevulde maag met prima eten.

Vandaag eens voor een keer er vroeg in. De volgende dag staat een excursie naar Melakka op het programma en dat wil ik niet missen.

melakka church

Melakka had ik veel van verwacht. Hier hebben vroeger de nederlanders gezeten. Veroverd op de Portugezen en later geruild tegen Benkulu met de Engelsen. Ook Melakka is een smeltkroes van culturen, dit keer met drie verschillende koloniale machten naast de Maleise, Chinese en Indische cultuur.

En ja hoor ook hier weer een boedistische monnik. Wat leuk. Ik zie hier meer monniken dan in Nepal. De foto met de monnik, dat ben ik op de achtergrond 😉

Het is aan de kust veel heter dan in KL. Het is zeker 39 graden met hoge luchtvochtigheid. Poeh. De zon schittert terug op de straat van Melakka. Dubbel zoveel zonnestralen. Even uitrusten op een riksja’s. De mannen hier zitten toch te pitten en dat zonder lijm te snuiven. De fietsen zijn  in Melakka wel veel fleuriger dan in Penang. Mooie plaatjes.

Leuke straatjes, maar het Stadhuys in het centrum doet niet echt hollands aan. Wel de molen die ernaast staat. Het geheel is wel een beetje vreemd zo met zijn rode kleur.

Heel apart is de kerk bovenop de berg met zijn hollandsche grafstenen. “Hieronder leyt begraven sinds 1655 enz”. Echt oud. Wel mooi. Het plaatje met de hollandse forten en gebouwen in Yogjakarta en Zuid Afrika is nu wel completer geworden op deze manier.


Cameron Highlands

dinsdag 3 mei 2011 van Auteur
Reacties »
Cameron Highlands

De Cameron Highlands liggen 1600 meter boven zeeniveau en hier is de temperatuur dus anders dan elders in Maleisië. Het weer is hier vaak bewolkt en de bergen zitten in nevel gehuld. Dat levert hele mooie plaatjes op. Onderweg stoppen we bij de Orang Asli, de oorspronkelijke bewoners, die nog een semi-nomadisch leven leiden. Alhoewel, het blijft een beetje aapjes kijken:  de week ervoor was de weg naar de hutjes geasfalteerd en ook op de waslijn hangen ralph lauren shirts

Het witte hotel ligt prachtig op in de bergen. Overal witte gebouwen net als de rest van de highlands. Erg mooi om te zien.

Mist na de regen in Cameron Highlands

We bezoeken onderweg nog de theeplantages. Erg mooie gezichten levert dat op. Bij de fabriek kopen we nog wat thee. Daarnaast volgt een stop bij de vlindertuin, we zien wandelende takken, wandelende bladeren, houden nog slangen vast en mega grote sprinkhanen. Daarna bezoeken we de lokale markt. Eenmaal in het hotel starten we bij de bar en we eindigen in de kleine uurtjes met Karaoke in de kelder.  De boulevard of broken dreams doet het goed bij de singles van Fox. Maar vooral het Maleisische hardrock nummer wordt goed meegeblerred. “als je niet bang bent om te sterven”

dalam sepi andai engkau tak takut matiiiiiiiiii AGHHHH


Pangkor en Penang

dinsdag 3 mei 2011 van Auteur
Reacties »

neushoornvogel bij het strand

De excursie naar Pangkor eiland wordt door niemand gedaan. Het is hier veel te goed toeven. Even rust is wel goed na al die korte nachten slaap. En bij het zwembad aan zee zit een cocktailbar dus…. Bijzonder is dat vanuit onze ligstoel de neushoornvogels goed te zien zijn.  Alsook de apen. De makaken zijn zo brutaal dat ze mijn citroentje uit mijn cocktail jatten. En ik niet alleen. Zie ook de fotootjes.

Pangkor is in feite een rustplaats. We bruinen eindelijk even bij. Heerlijk. Cocktails in het zwembad en BBQ.

Vanuit Pangkor gaan we naar Penang. Het stadje Georgetown heeft koloniale gebouwen, een sfeervol Chinatown, de wijk Little India met vele zijde- en specerijenwinkels en langs de boulevard staan de bekende ‘hawker-stalletjes’ met de lekkerste hapjes en gerechten.

penang met de riksja

Een tocht met Trishaws (een soort Riksja’s) door Georgetown maakte van ons een topattractie. We bezoeken verschillende tempeltjes, een hindoeistische en een chinese. En ook een stinkende pier waar mensen wonen. Dat laatste was me niet helemaal duidelijk waarom.

1104penang-5184

We gaan de volgende dag naar de Kek Lok Si Temple, één van de grootste Boedistische tempels in Zuidoost Azië met aan de voet vele ‘Chinese’ stalletjes.  Bij de foto die ik naar huis stuur zegt Tijn of ik misschien sate ga halen bij de chinees? Haha.

Het is een mooie boedistische tempel. In het midden een vijver met heel veel schildpadden. Het complex is gigantisch en heeft mooie uitzichten. Wel gek dat ik hier in het grootste boedistische complex sta. De vrijdag voor deze reis had ik eigenlijk een visum gehaald voor mijn reis naar Nepal. Het is vanwege visum problemen toch Maleisië geworden en nu sta ik hier tussen de boeddhistische monniken. Vreemd is dit!

Van de birmese tempel aan de overkant krijg ik een zegening. Een geel bandje om mijn pols. Voor goed geluk. Ik hoop het ik, kan het goed gebruiken met alle ellende van afgelopen jaren van beide ouders, schoonzusje en mijn vrouw verliezen.


Langkawi

donderdag 5 mei 2011 van Auteur
Reacties »

Snorkelen op Langkawi

Per lawaaierige (vrieskist) boot gingen we van Penang naar het schitterende tropische eiland Langkawi met parelwitte zandstranden, vele tropische palmen en zwembad met bar aan zee. Ons resort bleek een complex te zijn met vele huisjes en een wirwar aan paadjes. Een beetje oud complex maar mooi gelegen in het wild, zo zagen we een grote varaan en vele silverleaf apen.

Op een uurtje varen van Langkawi vind je het eiland Pulau Payar waar je uitstekend kan snorkelen en duiken. De meeste van de Fox groep hebben hier een een proefduik gedaan. Schitterende foto’s. Met dank aan Marinke en Arnold.

Hotel Mutiara Burau Resort heeft een eigen bar aan het strand. De beachclub hier gaat al om 12uur sluiten dus drinken we op het strand nog even verder door. Kees is de DJ vandaag en we dansen op hardrock en popmuziek. Hier zijn mooie strandwandelingen te doen. In het donker is het vinden van je hut nog moeilijker en bovendien nog gevaarlijk omdat er allerlei zaken uit de bomen vallen.

Het resort ligt vlakbij de kabelbaan naar een bergtop. Helaas niet de kabelbaan genomen want hij was in onderhoud. Boven heb je een prachtig uitzicht over de 99 eilanden. Met een grote brug zijn twee bergtoppen met elkaar verbonden, waardoor je een mooie wandeling zou kunnen maken.  Op de zondag was ie wel open, maar de rest van het eiland was vrij en had ook het zelfde idee. Vlakbij de kabelbaan zit wel een soort bataviastad waar je een beetje kan rondslenteren. Wel leuk.Maleisie