De Preekstoel

zaterdag 4 augustus 2012 van Auteur
Reacties »

Binnen 1000km van Utrecht zitten we in Noorwegen. Dat ging best snel want binnen 02.15uur met de catamaran fjordline zijn we aan de overkant van denemarken. Meteen als we aankomen is het landschap al anders. Erg mooi!

dsc_1399

De snelwegen in noorwegen zijn niet echt snelwegen te noemen. Vaak mag je maar 50 of 60. Maar dat is ook niet zo verwonderlijk met al die smalle kronkelige wegen. Meer tijd om om je heen te kijken!

Soms zijn er naast de wegen van die hele oude huisjes te vinden. Toeristische trekpleisters! Erg mooi om even te bekijken.

Vandaag gaan we naar de meestbezochte natuur-attractie van noorwegen, de preekstoel. Een gigantisch massief rotsblok aan de lysefjord, in de buurt van stavanger. Een mooie route er naar toe, meer dan 120.000 mensen doen dit elk jaar. Je moet er wel wat voor doen. Het is een wandeling van iets meer dan 4 1/2 uur. Het kan er heel druk zijn in de zomer, dus het is raadzaam om voor 8uur te vertrekken wil je een rustige wandeling hebben.

Wij vertrokken rond 5.30uur van onze blokhut. Het voelde niet heel erg vroeg aangezien het hier al erg licht is ’s ochtends. Het is even wennen de berg op. Grote stenen, heel veel stenen waar je continue op loopt. Wel een hele leuke wandeling en er is helemaal niemand! Af en toe komen we een aantal mensen tegen die overnacht hebben op de berg. Wat een rust en mooie natuur, dit is genieten!

Het uitzicht is waanzinnig.

De route terug komen we heel veel mensen tegen, heel veel, bussen vol met spanjaarden met gimpies, italianen of fransen. We moeten af en toe wachten, dat komt wel goed uit, trouwens de kids (5 en 7) hebben een gigiantisch hoog tempo, voel me oud!

maar wat een plaatjes zijn hier te maken, wauw


Elanden Spotten

zondag 5 augustus 2012 van Auteur
Reacties »

In dalen, het gebied Telemarken kan je bevers en elanden spotten. Prachtige omgeving en mooie en bijzondere natuur.

Noorwegen staat ook bekend om zijn 28 staafkerken. Voorheen waren er meer dan 1000 maar liefst. Heel mooi om te zien en ze worden nog steeds gebruikt, onderandere voor bruiloften hier in Eigsborg, vlakbij dalencamping.com, Telemarken. Er zit bij deze staafkerk ook een openluchtmuseum, de moeite waard om te bekijken. Het is zo maf door zo’n houten huisje uit begin 1600 te lopen. Ze zijn gewoon open, niets geen slot of hek er om heen.

Wij kwamen in eerste instantie voor de natuur en met de name de elanden. Bijzondere soms onhandig ogende beesten. Gewoon continue een rondje rijden, dan zie je ze gegarandeerd, zo zegt de uitleg bij onze dalencamping.com. En inderdaad!

Na het vinden van de juiste route zagen we direct tegen de schemering, zo rond 21.15uur, een eland die beetje schichtig om zich heen zat te kijken. Verder geen elanden gezien die avond, maar de dag erna schoot er eentje direct voor onze auto. Meteen paniek! in de auto. SNEL camera! de eland reageerde ook paniekerig en schoot weg de berg op. Oef!

Ook moet je uitkijken dat er niet een troep herten op de weg staat te grazen, het gebeurd hier gewoon alsof je in een natuurpark aan het rijden bent. Ook zagen we een lief vosje.

Naast de camping zit het hotel Hotel Dalen uit eind 19de eeuw, ook wel draken hotel genoemd, prachtige omgeving. Je kan vanuit de camping (nederlandse eigenaars) bevers spotten, helaas niet gezien, maar leuke route zo langs de rivier. Je kan trouwens overal wel goed wandelen in noorwegen.Noorwegen