Torres del Paine

zondag 29 januari 2012 van Auteur
Reacties »

Hier in Punta Arenas staat een straffe wind. Bij het de-boarden kijken we naar buiten vliegen allerlei koffers over de baan. Dat belooft wat! Bij de Alamo-desk krijgen we een grote 4×4 mee waarmee we nogal onwennig de stad in rijden naar ons hotel. Mooie brede lanen, beetje amerikaanse wegen hier. We rijden iets te snel langs het hotel en maken even een bochtje nog even linksaf een mooie laan in zien we allemaal auto’s op ons afkomen. Help!!. Heb ik nou een bord gemist? Blijkt hier staan allemaal straatnaam bordjes langs de weg met pijltjes erop en dat is rechtsgeldig dat staat voor eenrichtingsweg! Hoe kom je erop! Bijna alle wegen hier zijn een richting trouwens. We bekijken de stad nog even, zien cruiseschepen langsvaren en eten wat bij het grote plein (ze hebben hier een Rabobank) en ploffen dan in ons hotel.

Van Punta Arenas naar Puerto Natalas is het ongeveer 4 uur rijden. We proberen nog te pinnen in de stad maar ook hier weigert de pas en de creditcard. Achteraf gezien had de Rabo ze allebei geblokkeerd op voorhand. Ja hoor ik ga ook eens naar het buitenland. We slaan nog even proviand in, voornamelijk wijn en koeken.

Onderweg naar Torres zien we grote roofvogels, vosjes en struisvogels. En langs de kust hebben ze pinguins, of toch niet? Het zijn een soort aalscholvers maar wij noemen het pinguins haha. We rijden na een sanitaire stop (geen files veroorzaakt) door naar Torres. Na 80km houd het asfalt er mee op. Grote pluimen achter de auto. Mooie gezichten, veel lama’s en quanaco’s. Gaaf dit park. In het begin stoppen we nog voor elke lama maar bij een bordje Torres 57km slikken we toch even. Wat een gigantisch park is dit. Uiteindelijk na een half uur komen we bij de ingang. Een hele aardige boswachter laat ons alles zien. Ivm de brand van begin 2012 zijn er enkele gedeeltes dicht. Maar het glesjerpark is open Joepie! We rijden over smalle houten bruggetjes uit begin 1900. Ieks! maar het hout het wel… We komen uiteindelijk aan bij het “motel” Las Torres. Allemaal sjieke mensen en wij.

los cuernos gezien vanaf hotel exlora

De volgende dag is JW jarig. Vandaag gaan we naar de Lago Grey gletsjer, iets wat hij zielsgraag wil zien en ook nog op zijn verjaardag! Het is nog wel even rijden naar het westen van het park. We rijden ongeveer 35-40km/uur. Maar hard kunnen we ook niet want er is zoveel te zien, vooral veel lama’s gespot, ook spugend trouwens. Wat een mooi park is dit! Wel is te zien dat er onlangs een flinke brand heeft gewoed. Hele stukken zwart, bij lake pehoe afgebrande huizen en boten, triest.

Bij Lago Grey Hotel nemen we de boot naar de gletsjer. De zon gaat schijnen en het is nog wel eventjes varen naar de gletsjer maar een fanastisch uitzicht. WAUW!
Torres del paine - Lago Grey Gletsjer

De volgende dag gaan we de dagwandeling (9uur) doen naar de voet van las torres. De 3 bekende torens van het park. Het is flink aanpoten en valt bij vlagen vies tegen. De route wordt wel veel gelopen en ook het pad is al heel erg ge-erodeerd. Het is niet zo heel goed weer, het is vooral bewolkt en mistig. We besluiten toch te gaan, we lopen verder langs riviertjes, zwarte rotsen, door oerwoud en kale rotspartijen. Wat meer bovenin waait het knoerhard. We waaien bijna de berg af. Onderweg gaat het zelfs sneeuwen. Wat is dit? De zon hebben we nog niet gezien hopenlijk zien we iets als we boven zijn. Na 3 uur komen we bij het tweede tentenkamp en lopen we door langs de rivier maar uiteindelijk iets te ver door waardoor we terug moeten. We hebben al last van de knieen maar besluiten toch door te gaan. En wat een geluk de zon gaat eventjes schijnen. Bovenin zien we een meertje aan de voet van de torres. Nog een Wauw moment!

Voet van Las Torres


kijk eens hoe piepklein de mensen hier zijn


Fuerte Bulnes

woensdag 1 februari 2012 van Auteur
Reacties »

Ten zuiden van Puerta Arenas liggen twee plaatsjes waar de chilenen in 1843 als eerste aan wal zijn gekomen. De weg ernaar toe wordt momenteel geasfalteerd. In fuerte Bulnes kan je een openlucht museum bezoeken aan de straat van magelhaen. Wel leuk om hier doorheen te lopen, om alles te zien van turf en houten palen, maar we blijven er niet lang. Iets ten noorden ligt puerto Hambre een verlaten haventje. Verder niets te doen, maar het levert wel een mooi plaatje op.

jw120202-zuidelijkstepunt-9080


Puerto Varas

zaterdag 4 februari 2012 van Auteur
Reacties »

Op het nieuwe vliegveld van Puerto Montt zien we meteen onze tassen en kunnen we onze auto ophalen. Het lukt echter niet goed er is iets mis met onze auto. Na een twee uur wachten blijkt dat de banden te slecht zijn. Twee zelfs! Wat een barrel trouwens. Geen antenne, verrot interrieur en geen benzine in de tank. Na wat strubbelingen gaan we op weg naar Puerto Varas, het zwitserland van Chili. Overal duitssprekende mensen, kuchen en houten huisjes!
jw120202-puertovaras-0134

Puerto Varas ligt aan een gigantisch vulkanisch meer waar je kan zeilen met een boot van kapitein Haase. Dat levert mooie plaatjes op! In de buurt kan je naar een waterval en verder heb je een casino, een pier en vandaag op 4 februari is het Kuchen Fiesta! Wat lachen zeg. Een proeverij met 400 soorten taarten, we kijken onze ogen uit.
img_4128

 

 


Chiloë

zondag 5 februari 2012 van Auteur
Reacties »

Vanuit Puerto Varas vertekken we naar Ancud op het eiland Chiloë. Met een veerboot die elk kwartier ongeveer vertrekt vanuit Pargua. Chiloë is bekend vanwege de 150 houten kerkjes. We bezoeken er een paar in Castro, Dalcahue, Vilupulli, Chonchi en omgeving. Castro is bekend vanwege de houten huisjes op palen.


Het eiland is niet wat we het hadden voorgesteld. Erg veel jakkeraars, veel auto’s en veel jeeps. Ok, we hebben ook eenkoe en wagen gespot. We hadden een beeld van terug in de tijd, wadden eiland, relaxed enzo, maar de vooruitgang is hier ook gekomen. De snelweg naar Castro is bijna gereed. Maar verder is Castro niet zo interessant, ook de cathedraal is niet echt de moeite waard, jammer, we raken verwend. De houten kerkjes zijn wel grappig.

Wat wel de moeite waar is is Chepu National Park. Je kan hier echter niet met een gewone auto komen, maar je moet een 4×4 hebben. Philippe Michard is een geschikte kerel die hier expedities organiseert vanuit Puerto Montt. Voor meer informatie zie zijn website Chiloe Expeditions. Doen!Patagonië