San Pedro de Atacama

zondag 22 januari 2012 van Auteur
Reacties »

Via een 13urige vlucht van Madrid en Santiago komen we aan op het kleine vliegveld van Calama. In Santiago was het nog super stressen omdat onze bagage van het internationale vliegveld naar het nationale gedeelte wel nog eerst door de douane heen moest. Hele lange rijen en lang wachten op onze bagage maakte onze ruim genomen overstaptijd van 2 uur ineens heel erg krap!

Aangekomen in Calama vliegveld, er is verder niets, nemen we bij de bagagebanden direct een transfer naar San Pedro. Kaarsrechte wegen en mooie uitzichten. Fantastisch, maar wat een uitgestrektheid, er groeit werkelijk niets.

San Pedro is een leuk authentiek hippie achtig dorpje met kleine huisjes en leuke maar dure restaurants. We lopen direct het dorp in om een aantal tours te boeken bij een locaal reisburootje Desert Travel. Grappig overal hebben ze hier wifi, echt ideaal. We willen de tour naar de Salar, de zoutvlakte, vallei van de maan en de El Tatio geisers. We lopen nog het dorp door, wel redelijk cultuurschock eigenlijk. Overal wilde honden, sommige delen zijn echt super armoedig, bijna niemand spreekt hier engels en op het terras krijgen we ipv capuccino een melk met theewater en oploskoffie.

We gaan naar de zoutvlakte, het national park los flamingos. Echt geweldig. Het busje pikt alle touristen bij het hotel op. Net buiten het dorp is een gewone weg met asfalt, allemaal goed geregeld. Net voor het park betalen we entreegeld. 6500 pesos per persoon vandaag voor een drietal parken. Het regent in dit gedeelte van het land zo’n 35mm per jaar. De droogte is goed te zien. Erg mooi al die flamingo’s met op de achtergrond het vulkanisch landschap. Wauw!

Na de Salar rijden we door naar 4250meter hoogte. Prachtige mooie helder blauwe zoetwater meren met de op de achtergrond de witte besneeuwde toppen van vulkanen.! Bij het meer Miñique zien we lama’s lopen en komen we ook echt heel erg dichtbij. De andere de Miscanti, hieronder in beeld, is beschermd. We merken wel dat we op hele grote hoogte zitten want er worden mensen in de bus ook misselijk en duizelig. Ai, dat betekent wat voor morgen want dan willen we naar de El Tatio Geisers op 4400meter.

Als we terugkomen in San Pedro nemen we nog een “lichte maaltijd” in het restaurant voor de trip van morgen.


El Tatio Geisers

maandag 23 januari 2012 van Auteur
Reacties »

Om 03:45 gaat de wekker want om vier uur word ik opgehaald om naar de geysers te gaan. Jammer dat ik alleen ga vanwege de hoogte kan het niet anders. Oei wat vroeg zeg! Buiten bij de poort kijk ik naar de straat. Nog best wel druk om dit tijdstip. Aan de overkant zijn een viertal mensen bezig met een auto. Als dit in Nederland zou zijn dan denk ik dat ze de hele auto aan het leegroven zijn. Beetje onguur plaatje met die armoedige huisjes. verderop staan nog twee toeristen te wachten op de bus. Dan twintig minuten later stopt een grote bus en een meneer stapt uit. “Lianne?”

Ik ben de enige in de hele lege bus. Had ik een kwartier langer kunnen pitten! En wat een bus, die kan echt niet door die kleine straatjes in het dorp!. We pikken de overige toeristen op en na 90min slapen/rijden komen we aan in het park. De ramen van de bussen zijn helemaal bevroren. We kunnen hier 5000 pesos betalen en een plasje doen. Wel muts op!

We zitten op 4321 meter hoogte en het is -5. Een mooi gezicht als we in het pikkedonker aan komen rijden. Overal witte pluimen en het stinkt hier niet

Een machtig mooi gezicht als langzaam de zon op komt. We krijgen wat uitleg en daarna een ontbijtje met kaas. Overal pluimen van gas en sputterend kokend water. Dat kookt hier al bij 85 graden. Verderop is een grote poel van 33 graden en hier kan gezwommen worden! Een mooi gezicht en wat een drukte. Verderop zijn de wilde begunia’s. Dat zijn soort lama’s die alleen voorkomen boven de 4000 meter. Hele mooie beesten. De zon komt verder op en dat geeft nog mooiere plaatsjes op. De omgeving met haar cactussen komt nu nog beter in beeld. Wat een mooie kleuren!


Calama – Punta Arenas

maandag 23 januari 2012 van Auteur
Reacties »

Vanacht heeft het geregend in het dorp. Dat is maf en nog hard ook. Het zou hier niet regenen en wij maken het mee!. We vertrekken vandaag naar het zuiden. Het busje komt ons om 07uur halen (transfer 12000pesos). Op de weg naar calama lijken de bergtoppen ook veel witter dan op de heenweg. Erg mooi. Op het vliegveld even wachten, maar daarna nog een heerlijke oploskoffie met melk. In Santiago even eruit, maar geen bagage ophalen dit keer. Oef! Meteen naar de starbucks. In het vliegtuig naar Punta Arenas krijgen we nog een snack. Met erop prettige kerstdagen houdbaar tot 26 januari haha???

We kijken naar buiten. De Bonus: Het mooiste wat er is en dan nog vanuit een “gewone” lijnvlucht.

20120213-214247.jpgAtacama