Nieuw Zeeland Reis Tips

donderdag 22 januari 2004 van Auteur
Reacties »

Nieuw Zeeland ligt precies aan de andere kant van de aarbol (24 uur vliegen). Het bestaat uit twee grote eilanden, het Noorder Eiland en het Zuider Eiland. Er wonen bijna 4 miljoen mensen (14 per km2), waarvan 15% Maori. Zowel het Engels als Maori zijn officiele voertalen.


Nieuw zeeland heeft een natuur die eeuwenlang is afgezonderd van de rest van de wereld. Het heeft bijvoorbeeld geen giftige slangen of spinnen. Het land is zeer prettig reizen voor zowel backpackers als de gewone toerist.

De enige risico’s zijn de felle zon. Ook op bewolkte dagen kun je je goed verbranden.

Vliegen/Vervoer
Bij aankomst is het belangrijk dat je geen fruit, kaas en broodjes bij je hebt. Je mag alleen voorverpakt voedsel bij je hebben. Ook al wordt je hiervoor goed gewaarschuwd, het kan toch voorkomen dat je het toch per ongeluk in je grote koffer meeneemt. Hou hier rekening mee want ze zijn onverbittelijk.

Bij het terugvliegen naar Nederland moet je op het vliegveld rekening houden (dd 2002) met nog extra tijd en geld dat je nodig hebt om de TAX te betalen. Er zijn mensen bij die helemaal vergeten dat ze nog in de rij moeten staan voordat ze kunnen gaan boarden. Wij zagen meerdere mensen hun vlucht missen.

Nieuw Zeeland is 24 uur vliegen. Mocht je de mogelijkheid hebben om via een willekeurige stad een stop over te maken dan is dit zeker aan te raden. Hong Kong bijvoorbeeld is een prima stad om in een dag te bekijken. Daarbij kom je nog eens uitgerust aan in NZ. Andere steden zijn Singapore en Kuala Lumpur die ook zeker de moeite waard zijn. Iets langer maar ook interessant is Tokyo waar KLM naar toe vliegt.

Wil je tussen het Noorder Eiland en het Zuidereiland reizen dan is het reserveren van een boot ticket tussen December en Februari aan te raden. Dit kun je over al doen. Wij hebben het online gedaan bij www.experiencenz.com.

Ons Campertje hebben we gereserveerd bij TUI/Freedom Campers. Het is een klein bedrijfje dat vlakbij de vliegvelden van zowel Auckland als Christchurch te vinden is. Je can kiezen om te backpacken in een zogenaamde sleepervan. Een campertje met minimaal gaspitje en koelkast is aan te raden.

Het tarief van de camper is grotendeels afhankelijk van de verzekeringen. Onze 2/3 Berth Toyota Hi Ace Hi-Top campervan was zo’n 110$ per dag (64EUR) inclusief een basisverzekering. Je kunt je echter je eigen risico met een andere verzekering afkopen. Wat er bij ons niet onder viel zijn de kleinere gebruikskosten die je hebt bij bijvoorbeeld een lekke band etc.

Een Internationaal Rijbewijs is niet persee noodzakelijk. Onze Nederlandse rijbewijzen waren gewoon geldig.

Bezienswaardigheden en adresjes
Wil je alles een keer van een ander perspectief bekijken neem dan een van de vele Helicoptervluchten die er mogelijk zijn in dit land. Vooral bij Gletsjers en Walvistochten is de helicopter veel sneller en comfortabeler. Maar bovenal iets dat je een keer in je leven moet hebben gedaan.

Bij elke camping zijn gratis gidsen van Jasons te verkrijgen van alle campings in Nieuw Zeeland. Ook online beschikbaar trouwens. Er is een aantal aaneengesloten campings in NZ. Ze zijn allemaal zeer schoon en goed onderhouden. In de periode van December-Februari kunnen ze vol zitten. Het is mogelijk om vooraf te reserveren. Hierbij is het handig om een prepaid mobieltje te kopen van bijvoorbeeld Vodafone bij het lokale postkantoor.

de twee grote holiday parks van het land:
www.kiwiholidays.co.nz
www.topparks.co.nz

Handige Sites:
www.travelplanner.co.nz
Yellow Pages (zoek op Holiday Park)Reistips