Rome

vrijdag 3 december 2004 van Auteur
Reacties »

Rome, stad van pleinen en fonteinen. Na al die reizen over de hele wereld was ik nog niet in Rome geweest. De stad van de oudheid, geen nieuwbouw te zien.

We vliegen ’s ochtends vroeg met KLM naar Rome. Op het vliegveld Fiumincino kun je makkelijk de trein naar het centraal station (Termini) nemen. Dit kost ongeveer 10 EUR per persoon. Ons hotel ligt op korte loopafstand van Termini en is prima.
De eerste dag open we vanaf het hotel naar het paleis waar Berlusconi woont, daarna dalen we af via een klein straatje naar de Trevi Fontein. Het is hier erg druk, maar zeker de moeite waard. Hier zijn overal leuke kleine steegjes en pleintjes met restaurantjes en terrasjes. Het is heerlijk weer, dus we kunnen op het terras cappuccino drinken. Hierna lopen we verder naar het Panteon. Dit is erg indrukwekkend. De hoogte en bogen de het luchtgat in het plafond zijn bijzonder.

We vervolgen onze wandeltocht naar naar het Piazza Navona, waar een kerstmarkt is ingericht. Dit is een beetje vreemd want het is 18 graden en in een stad als Rome past het niet helemaal om met kerstmutsje op te gaan lopen. Het geeft wel goede herinneringen aan onze reis van 2 jaar geleden in dezelfde periode naar Berlijn.

We eten pizza op weg naar het fort, in een klein straatje vlakbij het Piazza Navona. Het is heerlijk en kost werkelijk niets. het leuk is dat er ook alleen Italianen in het restaurantje zitten. Vanaf het fort (bekend uit het Bernini mysterie van Dan Brown) lopen we naar de Sint Pieter.

vaticaan in autumn

Het is gelukkig niet heel druk. We bekijken de kerk en verwonderen ons over de enorme grootsheid van de kerk. Vooral de stenen in de vloer die de grootte van andere kerken in de wereld aangeven laat zien hoe enorm de St Pieter is. In de kerk hangt veel kunst van Bernini en zijn diverse kapelletjes. We gaan ook naar het dak, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het eerste deel kun je met de lift, maar het tweede stuk moet je lopen. Dit is een aardige klim.
’s Avonds eten we in de buurt van het hotel in een aardig restaurantje.

De tweede dag zijn we gaan shoppen in de buurt van de Spaanse Trappen. Alle luxe winkelketens zijn hier te vinden. We drinken weer lekker cappucino en bezoeken twee kerken in de buurt van de Spaanse Trappen. Helaas regent het flink, dus moeten we regelmatig schuilen. Daarna zijn we naar het plein gelopen van de Piazza del Populos. Hier staan twee identieke kerken. Aan een kant van het plein kun je omhoog lopen naar een uitzichtspunt (Pincio) waar ieder verliefd stelletje ’s avonds wel eens geniet van het uitzicht.

We lopen de lange straat, Via del Corso, terug richting het Capitool. Dit is een groot wit gebouw dat hoog boven de andere gebouwen uittorent. Ervoor staan mannetjes met een waakvlam. Je kunt in het gebouw allerlei kunstexposities bewonderen. Bovenin het gebouw is een cafe met een fantastisch dakterras waar je heerlijk kunt lunchen.

Naast het capitool is het Piazza del Campidoglio, een stervormig plein met een beeld van Marcus Aurelius. Achter het Capitool is het Forum Romanun, de restanten van de oude stad met zuilen en bogen. ’s Avonds is dit prachtig verlicht. Links van het Capitool is tenslotte het restant van de Trajaanse markten en forum te vinden. Je kunt hier makkelijk om heen lopen om de opgravingen te bezichtigen.

De avond eten we in de buurt van het plein Campo d’fiori. Dit is een drukke uitgaansgelegenheid. Overal zitten mensen op terrasjes. We eten heerlijk !

Onze laatste dag in Rome starten we met een bezoek aan het Colloseum. Helaas zijn we niet vroeg genoeg, want het is al erg druk als we aankomen. Overal staan gidsen die ons in een groepstour willen praten door aan te geven dat de wachttijd meer dan een uur is als we zelfstandig naar binnen gaan. Dit valt enorm mee !
Zelf kijken we rond en beklimmen de enorme tribunes. Indrukwekkend. Ook het uitzicht op het Forum Romanum is mooi vanaf hier.
Hierna vervolgen we met de bus richting het Vaticaan voor een bezoek aan het Vaticaan Museum. Hier is het Sixtijnse Kapel van Michelangelo te bewonderen. Helaas blijkt het museum op zondag gesloten te zijn. Tip voor alle mensen die dit reisverslag lezen! Vanwege het slechte weer besluiten we in de buurt maar eens uitgebreid te gaan lunchen. Nog even genieten…. We sluiten onze stedentrip af met wat shoppen in de Via Cola Rienzo.Rome