Krugerpark – Olifants rivier

zondag 30 december 2001 van Auteur
Reacties »


Buiten op de veranda van de cabin ontbeten. Helaas was het erg mistig, maar volgens eigenaresse Millie de Vidiers was dat alleen maar omdat we hoog in de bergen zaten. Via de R71, Ebenezerdam en Magoebaskloof (met veel theeplantages) gereden naar Krugerpark. Het weer was inmiddels erg top, 27 graden en veel zon. Rond half vier gearriveerd bij de ingang Phalaborwa Gate Krugerpark. Al snel de eerste beesten gezien: Impala’s, een olifant, zebra’s en veel vogels met de mooiste kleuren. Onze guide bevat een wegenkaart maar er staan ook plaatjes in van alle beesten. Erg handig bij de gemsbokken, springbokken en waterbokken.

Een tip: 99% van de gevallen is het een impala.

Aan het einde van de rit naar het Olifants restcamp gegaan. Nog wat Nijlpaarden in de rivier gezien. We waren gelukkig nog net op tijd binnen het camp om de zonsondergang te zien. Het uitzicht boven op de berg is waanzinnig.

Daarna lekker gebraai-d bij onze hutjes. Deze waren rond en heel schattig, wel goed ingesmeerd tegen de muggen want er heerst hier malaria. Malaria pillen zijn hier trouwens ook te koop, maar dan 10x goedkoper dan in Nederland. Nog lekker buiten gezeten met biertjes en rose.


Krugerpark – Lower Sabie

maandag 31 december 2001 van Auteur
Reacties »

Via de binnenwegen richting het zuiden gereden. Door de vele bosjes is het soms best lastig om beesten te zien, maar al snel zagen we giraffen, gnoe’s, zebra’s en impala’s. Volgens mij zitten we wel een miljoen impala’s in het park, die zie je echt overal.

Na een picknick in N’wanetsi hebben we nog even genoten van het uitzicht op de Gudzani rivier. ’s Middags hebben olifanten, giraffen, een nueshoorn, wharthogs en nijlpaarden gezien. rond 17.30 uur arriveerden we in Lower Sabie. Na een biertje besloten we te gaan koken, alleen waren er geen pannen. Dit hebben we creatief opgelost door in eht restaurant wat pannen te gaan lenen. Erg aardig en hierdoor hadden we een heerlijke spagetti ! Later op de avond verschenen er achter de hekken bij onze hutjes twee hyena’s.

Best prettig dat er hekken om de kampen staan. Direct buiten het restcamp kwamen we leeuwen tegen. Super ! Wat een schitterende beesten. Ze liepen heel rustig over de weg, vlak langs de auto. Achter ze aan kwamen tientallen auto’s, het leek net de tour de france.Hierna hebben we lang gereden zonder veel te zien.

Tot er ineens een grote olifant in de bosjes vlak langs de weg zat. Hij was zich aan het wassen met modder. Na een tijdje stond hij op en kwam de bosjes uitgesprint direct richting onze auto. Grote hilariteit natuurlijk en vooral waanzinnige plaatjes.

Het beest was groot en heeft zo’n half uur achter onze auto aan gesjokt. Leuk om ‘m van zo dichtbij te kunnen zien. Rodn 15.30 arriveerden we in Berg & Dal. Genoten van een biertje in de zon bij ons huis (redelijk ruim).

Het restaurant organiseerde een New year’s eve dinner, dat leek ons wel gezellig. Het was een grote braai waarbij we twee goede flesjes Zuid-Afrikaanse wijn hebben genuttigd. Tot onze teleurstelling was het nieuwjaarsdiner om 22.30 uur echt afgelopen en werden we de tent uitgezet. Bij ons huis verder gaan drinken en om twaalf uur afgeteld. Omdat we geen tv met klok hadden zoals in Nederland was het een beetje gokken. Toen we na drie keer aftellen nog steeds geen gejuich, felicitaties of ander gefeest hoorden in de buurt hebben we maar besloten dat het nieuwe jaar begonnen was. Blijkbaar vieren de natuurfreaks het toch was bedeesder dan wij gewend zijn. De champagne was lekker en het feestje met z’n vieren en de kabouterdans gezellig, maar na wat dronken vrienden uit Nederland aan de lijn te hebben gehad konden we maar ding concluderen: Nederland is ook nog zo gek niet !


Incwala Nieuwjaarsfeest in Swaziland

dinsdag 1 januari 2002 van Auteur
Reacties »

Vanwege de belachelijk vroege uitchecktijden (9:00u) in het krugerpark moesten we helaas weer erg vroeg op ipv lekker uitslapen zoals je normaal zou doen. Eerst nog een rondje door het park geredenen aapjes en impala’s gezien. Vervolgens richting swaziland gereden. Een schitterende route door mooie heuvels. Supergroen allemaal, vooral veel naaldbomen en koeien en met behoorlijke hoge bergen lijkt het net de Alpen. Grappige paspoortcontrole waarbij de douanier reclame maakt voor een pretpark paar meter verderop. Via Mbabahne naar Nadzini waar de koning van Swaziland woont.

Rond nieuwjaar vieren ze hier Incwala. Een soort jaarfeest waarbij ze bij de laatste volle maan van het jaar (december) naar de zee gaan om de schuim van de golven op te halen. Bij de eerste nieuwe maan (januari) is er dan een 2daags oogstfeest met traditionele outfits.

Het is een besloten feest zo lezen we in de planet. Toch wagen we het erop en melden ons bij het paleis en mogen zomaar doorrijden. Overal lopen traditionele krijgers rond. Midden op het veld staat een grote ronde afzetting met houten palen. We hebben geparkeerd en zijn richting een ingang gelopen en achteraan de rij aangesloten.

Geen toerist te bekennen, alleen veel militairen en politie. Zij maakten ons duidelijk dat we absoluut geen foto’s mochten maken (toch eentje stiekem gemaakt), maar na ze lief aan te kijken mochten we wel naar binnen. Achter een VIP tribune nogwel. Op het veld stonden allerlei krijgers in traditionele pakjes (lapjes, vellen, kralen) met houten takken te dansen, zingen en fluiten in een grote circel. In het midden stonden allemaal koeien.

Na een tijdje gingen de krijgers steeds harder gillen en begonnen achter de stieren aan te rennen. Met zijn 800 krijgers zaten ze achter de stieren aan en deze werd de nek omgedraaid. Deze werd met nog meer gejuich geofferd aan de koning. Hierna kwamen de volgende 800 krijgers die zich presenteerde en het hele spel herhaalde zich. Grappig om te zien dat de krijgers onder hun lapje deken niks aan hebben, maar ze hebben wel een mobieltje bij zich…..

Na de middag rijden we door naar Zuid Afrika. We hebben ook nu vooral de grote wegen gebruikt, want de rest van de land is de infrastructuur er niet of nauwelijks. Het is jammer dat we er doorheen gecrossed zijn, want het zijn erg vriendelijke mensen hier. Douane is ook hier erg vriendelijk.Krugerpark